Romania Azi

La nastere, medicii au fost uimiti s-o vada cu fata acoperita de pete roz si maro. Au crezut ca e un semn din nastere, insa analizele medicale au aratat adevarul. De ce arata fetita asa

De la nastere, fetita si-a petrecut mare parte din viata prin spitale, unde a fost operata de zeci de ori.

Matilda Callaghan s-a nascut in octombrie 2010 cu o pata uriasa pe fata si pe jumatate din corp. Doctorii au crezut ca e un semn inofensiv, insa cand au incercat sa o hraneasca, fetita a incetat sa mai respire.

Atunci, si-au dat seama ca sufera de atrezie esofagiana si de fistula traheo-esofagiana, adica esofagul, ce duce spre stomac si caile aeriene erau legate.

In plus avea si o cavitate in zona gatului, asemanatoare cu o punga, doua gauri in inima fetei si probleme la nivelul ochilor.

In urma unor analize aprofundate, ea a fost diagnosticata cu sindromul Sturge Weber, ce provoaca semne pe fata bebelusilor si probleme neuronale. Acesta nu este transmis genetic iar cauzele care il provoaca nu sunt cunoscute.

Matilda sufera de retard mintal, nu poarte merge sau vorbi iar partea stanga a corpului functioneaza mai incet decat cea dreapta.

Ea are nevoie de ingrijire permanenta, asa ca parintii au deschis o campanie de donatii online pentru a-i cumpara fetitei un scaun special.

Atrezia esofagiană (AE) este o rară malformație congenitală (1) întâlnită la nou-născut care, nediagnosticată şi netratată în timp util, nu este compatibilă cu supraviețuirea. Este caracterizată de absența unei porțiuni din esofag, cel mai frecvent implicată fiind treimea medie a esofagului. Malformația poate exista în formă pură fără fistulă esotraheală (FET) sau poate prezenta și fistulă esotraheală, cel din urmă tip fiind regăsit în majoritatea cazurilor.

Fistula esotraheală reprezintă comunicarea anormală dintre calea digestivă (esofag) şi calea respiratorie (traheea).

Diagnosticul prezumtiv de atrezie esofagiană cu sau fără fistulă esotraheală este stabilit imediat după naştere, prin efectuarea manevrei care verifică permeabilitatea tubului digestiv superior (prin această manevră este verificată continuitatea esofagului cu stomacul).

După stabilirea diagnosticului definitiv (prin efectuarea investigațiilor imagistice) este esențial ca pacientul să beneficieze de singurul tratament indicat în această afecțiune, şi anume tratamentul chirurgical.