Romania Azi

5 octombrie, zi liberă pentru elevi și profesori

O noua zi libera pentru elevi. Potrivit unui ordin emis de Ministrul Educatiei, de Ziua Internationala a Educatiei, elevii nu vor merge la scoala.

UNESCO a stabilit ca Ziua Internationala a Educatiei sau Ziua Internationala a Profesorului sa fie sarbatorita pe data de 5 octombrie.

În ziua de 5 octombrie nu se vor ține ore. Fiecare școală va decide ce se va face în această zi. Anul trecut, cele mai multe școli din București și din țară au fost închise în această zi de 5 octombrie, dar au fost și școli unde au fost organizate diferite activități.

Astfel, s-a stabilit o noua zi libera pentru elevi pe data de 5 octombrie.

Se pare ca modul in care va fi marcata aceasta zi ramane la latitudinea unitatilor de invatamant.

Anul trecut, deciziile au fost impartite. In timp de majoritatea scolilor din Bucuresti au fost inchise, in Bistrita, Cluj, Baia Mare si Brasov, elevii au mers la scoala.

Președintele Klaus Iohannis a promulgat Legea pentru completarea alin. (1) al art. 139 din Legea nr. 53/2003 privind Codul Muncii, informează siteul https://www.portalinvatamant.ro. Ca urmare, 1 iunie se alătură celorlalte zile libere pentru elevi și pentru angajați din calendarul anual.

Zi de petrecut în familie

De 1 iunie, cel mai bine ar fi ca familiile să petreacă timp împreună. ”Timpul petrecut de părinți alături de copii reprezintă cea mai eficientă și simplă metodă de a forma și consolida o relație sănătoasa copil-părinte.

Mai mult decât atât, acest timp le asigură copiilor un mediu armonios în care să crească și să se dezvolte și le oferă un set de valori și un model de urmat”, se justifică hotătârea în expunerea de motive a actului normativ.

1 iunie, zi liberă pentru copii și angajați

„Ziua copilului, sarbatorită în România la 1 iunie, este un prilej de a sărbători copilăria, de a oferi sprijin copiilor, de a inspira comunitatea și familia și de a aprecia și iubi copiii.

Este o sărbătoare frumoasă care are implicații atât pentru adulți, cât și pentru copii. Este o ocazie de a petrece timp de calitate cu cei mici, nu neapărat cu proprii copii”, se precizează în expunerea de motive.

Calendarul zilelor libere pentru elevi în 2017:
1 și 2 ianuarie;

24 ianuarie – Ziua Unirii Principatelor Române;
16-17 aprilie – prima și a doua zi de Paști;
1 mai
4- 5 iunie, prima și a doua zi de Rusalii;

15 august – Adormirea Maicii Domnului;
30 noiembrie – Sfântul Apostol Andrei cel Întâi Chemat, Ocrotitorul României;
1 decembrie;

25-26 decembrie – prima și a doua zi de Crăciun;

două zile pentru fiecare dintre cele trei sărbători religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decât cele menționate, pentru persoanele aparținând acestora.