Romania Azi

Andreea Raducan a nascut o fetita! Micuta a venit pe lume mai devreme

Andreea Raducu a devenit, oficial, mamica. Fosta gimnasta a nascut, luni, prin cezariana, o fetita sanatoasa. Micuta a primit nota 10 la nastere din partea medicilor.
Potrivi unor surse din clinica in care a nascut Andreea Raducan, nasterea a fost initial programata pentru luna octombrie, insa bebelusa a venit mai devreme pe lume, informeaza Click.

Cat despre nume, Andreea Raducan si sotul ei au marturisit ca isi doresc ca fetita lor sa aiba si un nume de sfanta.

„Aici avem o mică dilemă, pentru că oricât ne-am gândit şi am analizat ce sărbători sunt în luna septembrie, Sf. Maria, Sf. Ana, nu ştim ce nume să alegem.

În schimb, i-am spus celei mici că, dacă vrea să-şi aleagă singură nume­le, să vină să-mi dea un semn, un vis…”, spunea Andreea intr-un interviu pentru OK! Magazine, la inceputul acestei luni.

Fosta campioană Andreea Răducan a spus adio burlăciei, ea fiind cerută în căsătorie de iubitul ei Daniel Tandreu. Iubitul fostei gimnaste a dorit ca acest moment să aibă loc la Bușteni, lângă Crucea Caraiman.

Andreea Răducan a dorit să împărtășescă bucuria ei cu fanii, ea postând pe o rețea de socializare poze de la fericitul eveniment. Printre cei care au dat „like” la postare se numără și Nadia Comăneci.

Andreea Răducan a început gimnastica la vârsta de patru ani, în oraşul Bârlad, sub îndrumarea antrenoarelor Veronica Ionaşcu şi Alice Gheorghiu.

După câştigarea a numeroase medalii pe plan naţional, în anul 1996, gimnasta a fost selecţionată de către Federaţia română de gimnastică, pentru a face parte din lotul naţional de junioare, care se antrena la Oneşti.

Deşi era încă junioară, după aproximativ un an s-a alăturat echipei olimpice de senioare la Centrul Olimpic de la Deva, echipă antrenată de Mariana Bitang, Octavian Bellu şi Lucian Sandu.

Campionatele europene de junioare din anul 1998 de la Sankt Petersburg, Rusia, i-au adus gimnastei două medalii de argint, una în concursul pe echipe şi una în competiţia pe aparate, la bârnă, iar o altă medalie de bronz, la sol.

Anul 1999 a însemnat pentru Andreea Răducan un progres uriaş. A făcut parte din echipa de gimnastică a României, la Campionatele Mondiale de la TianJin, China. La prima mare competiţie la senioare, Andreea Răducan a cucerit medalia de aur în finala de la sol, aur în finala pe echipe, şi o medalie de argint la bârnă.

Andreea Răducan sa fie una dintre gimnastele de bază din echipa României la Jocurile Olimpice de la Sydney. Andreea a câştigat medalia de aur pe echipe şi s-a calificat în finalele individuale de sol, sărituri, dar şi în finala de individual compus (împreună cu Simona Amânar şi Maria Olaru).

O situaţie fără precedent la o competiţie olimpică s-a petrecut în finala la individual compus, când organizatorii au greşit înălţimea calului de la sărituri, fixându-l cu cinci centimetri mai jos decât ar fi fost normal.

A fost o greşeală tehnică ce a afectat evoluţiile gimnastelor şi a dus la accidentări grave. Annika Reeder (Marea Britanie) s-a accidentat atât de tare, încât a fost nevoită să abandoneze restul competiţiei. Greşeala a fost descoperită de australianca Allana Slater în timpul celei de-a treia rotaţii.

Concursul a fost reluat după ce oficialii au fixat aparatul la înălţimea corectă, iar gimnastele care au sărit în primele două rotaţii au avut posibilitatea de a-şi reface exerciţiul.

Deşi Andreea Răducan a sărit înainte ca greşeala să fie corectată, a refuzat să refacă săritura, şi a continuat cu performanţe excelente la bârnă şi sol. La sfârşitul competiţiei de individual compus, primele trei locuri erau ocupate, în ordine, de Andreea, Simona Amânar şi Maria Olaru.

După terminarea concursului, Comitetul Olimpic Internaţional a anunţat că Andreea Răducan a fost testată pozitiv cu pseudoefedrină, care era la vremea respectivă o substanţă interzisă. În ciuda apelurilor înaintate de Comitetul Olimpic Român şi Federaţia Română de Gimnastică, decizia de a o descalifica pe gimnasta româncă a rămas finală. În aceste condiţii, medalia de aur a fost acordată Simonei Amânar, Maria Olaru a primit medalia de argint, iar Liu Xuan (China) a primit medalia de bronz.

Andreea Răducan a păstrat medaliile de la concursul pe echipe şi de la sărituri (aur şi argint).

Atât Andreea Răducan, cât şi oficialii echipei române de gimnastică au susţinut tot timpul nevinovăţia gimnastei. Doctorul echipei a fost găsit vinovat de neglijenţă, pentru că i-a administrat sportivei un medicament pentru răceală şi gripă, care conţine o substanţă interzisă; drept urmare a fost suspendat până la Jocurile Olimpice de la Beijing, din 2008.

Gimnastele românce au declarat deschis că medalia de aur la individual compus aparţine de drept Andreei. După anunţarea deciziei de descalificare, atât Simona Amânar, cât şi Maria Olaru au spus că intenţionează să refuze medaliile noi în semn de protest; hotărârea finală a fost însă să accepte noul clasament, cu scopul de a îmbunătăţi clasificarea întregii delegaţii române.

Simona Amânar a spus despre medalia de aur: „Nu am câştigat-o eu. A fost câştigată de Andreea, şi îi aparţine Andreei”.

Decizia de descalificare a Andreei Răducan a fost atacată la Curtea de Arbitraj pentru Sport în toamna anului 2000. Deşi a admis faptul că performanţele gimnastei românce nu au fost influenţate de medicamentul luat, comisia de arbitraj a refuzat să anuleze hotărârea Comitetului Olimpic Internaţional.