Romania Azi

Anunt important pentru toti romanii care isi construiesc o casa – Legea ii obliga pe toti sa faca ceva important – Amenzile ajung pana la 10.000 de lei

Cine vrea o casa noua, ridicata cu forte proprii, trebuie sa fie pregatit pentru cheltuieli suplimentare. Indiferent ca va construiti locuinta la tara sau la oras, legea va obliga sa aveti pe santier un diriginte care sa supravegheze lucrarile. In lipsa unei firme specializate, va puteti alege, in loc de economii, cu mari pagube.

O casa de langa Bucuresti a fost inceputa in 2015. Trei ani mai tarziu, proprietarii au ramas fara fonduri, asa ca au sistat lucrarile. Chiar daca ar fi avut suficienti bani, tot nu ar fi putut continua. Problemele tehnice sunt prea multe, spun specialistii.

De exemplu, personalul necalificat nu a stiut sa execute corect toate etapele constructiei.

Armatura se vede, nu a fost curatat cofragul, nu a fost fibrat corect, exista segregari. Aceste nereguli au loc pentru ca, in continuare, mii de romani apeleaza la rude sau la cunoscuti, adica la personal necalificat, pentru a-si ridica o locuinta.

Desi se gandesc ca asa vor economisi bani, pe termen lung nu fac decat sa iasa in pierdere.

Constructia unei case in regie proprie va poate aduce o economie de 30-40% din suma pe care, in mod normal, ati plati-o dezvoltatorului.

Atentie, insa! Toata economia se poate transforma in paguba daca nu consultati un specialist atunci cand va cumparati materialele si cand incepeti lucrarile propriu-zise.

Pentru un arhitect si un diriginte de santier, preturile pornesc de la 4 euro pe metrul patrat, in zonele rurale, si ajung la 15 euro in Capitala. Mult mai mult v-ar costa greselile muncitorilor necalificati.

Asa ca precautia nu strica, atrag atentia specialistii. Mai ales ca oricine isi ridica o casa este obligat prin lege sa angajeze un diriginte de santier autorizat. In caz contrar, amenzile ajung pana la 10.000 de lei.

Te-ar putea interesa si:

Se da lege: Tinerii de pana in 35 de ani primesc bani grei de la stat, aproximativ 15.000 lei
Se da lege: Tinerii de pana in 35 de ani primesc bani grei de la stat, aproximativ 15.000 lei. Vezi daca te incadrezi si tu, ca sa-i primesti!

Un proiect de lege depus in Senat, prevede ca tinerii de pana in 35 de ani care se casatoresc sa primeasca un „dar de nunta” de 15.000 lei. De aceasta suma vor benefia si parintii care nasc al treilea copil. Aceasta initiativa are drept scop cresterea demografica.

Tinerii insuratei trebuie sa aiba nu mai mult de 35 de ani pentru a primi aceasta suma. Banii reprezinta „prima pentru recunoasterea contributiei aduse natiunii prin casatorie”.

In plus, dupa momentul casatoriei, cei doi vo fi scutiti de impozitul pe salariu. In cazul in care divorteaza in primii cinci ani, acestia trebuie sa returneze banii statului, fiecare in proportie de 50%, in termen de 90 de zile de la pronuntarea divortului.

Tot 15.000 de lei vor primi si cei care devin parinti pentru a treia oara. Banii reprezinta „prima pentru recunoasterea contributiei aduse natiunii”. Fondurile necesare pentru acordarea acestor sume de bani vor fi asigurate de Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, potrivit proiectului.

In Romania varsta legala de pensionare este de 65 de ani pentru barbati si 63 de ani pentru femei. Contribuabilii se pot pensiona si anticipat dar trebuie sa indeplineasca anumite conditii:

solicitarea trebuie sa vina cu cel mult 5 ani inaintea implinirii varstei standard de pensionare; solicitantul trebuie sa realizeze stagiul complet de cotizare, care este de 35 de ani.

Casa Nationala de Pensii Publice a lansat o aplicatie care te poate ajuta sa afli varsta de pensionare simplu, usor si rapid. Calculul porneste de la data nasterii solicitantului. Vor fi afisate data la care se poate iesi la pensie anticipata partial, data la care se poate iesi la pensie anticipata si data la care se poate iesi la pensie pentru limita de varsta.

Spre exemplu, pentru o persoana nascuta in data de 1 mai 1980 rezultatele vor fi urmatoarele:

pensie anticipata partial: incepand cu mai 2040, pensie anticipata: incepand cu mai 2040, pensie pentru limita de varsta: incepand cu mai 2045.