Romania Azi

Astazi, Elodia Ghinescu ar fi implinit 49 de ani. Patrick, baiatul avocatei, a spus unde se afla mama lui

Cazul disparitiei avocatei Elodia Ghinescu a fost cel mai urmarit caz de disparitie din Romania, devenind un adevarat „serial”, la postul de televiziune condus, candva, de Dan Diaconescu.

La 10 de ani de la disparitia ei, si in ziua in care ar fi trebuit sa implinasca 49 de ani, rudele au stat de vorba cu presa despre ce schimbari s-au produs in familia lor, de cand Elodia a incetat sa mai fie printre ei.

Potrivit Click, fratele avocatei este in continuare revoltat de intreaga situatie, iar pe cumnatul sau, Cristian Cioaca, aflat in puscarie, il numeste „crimial”. Cat despre Patrick, fiul Elodiei, Robert Ghinescu a spus ca baiatul in varsta acum de 13 ani este un copil traumatizat.

Pe Patrick nu l-am văzut de mult timp, mai mult de trei ani. Creşte în casa criminalului Cioacă. Îl învaţă numai tâmpenii şi să fie distant cu noi. Este crescut în spiritul lor, de oameni răi.

Băiatul este traumatizat, de aceea am decis să aşteptăm să mai crească şi să afle adevărul despre mama lui şi despre tatăl criminal. Patrick spune că mama lui este în Cosmos. Aşa l-au învăţat”, a spus fratele avocatei.

Septembrie 2007

A doua zi, procurorul-şef Marius Iacob începea urmărirea penală împotriva poliţistului Cioacă. Practic, îl acuza că şi-a ucis nevasta şi i-a ascuns cadavrul. Pe 19 septembrie, Cristian Cioacă a fost reţinut şi audiat. A doua zi a fost lăsat să plece. Anchetatorii nici măcar nu au cerut mandat de arestare. Nu aveau încă rezultatele expertizelor făcute pentru probele găsite în locuinţă: o mulţime de pete de sânge.

Când s-a dovedit că acestea aparţineau Elodiei, s-a cerut mandat de arestare. Ghinion însă! Judecătorul braşovean pe masa căruia a ajuns dosarul a respins solicitarea oamenilor legii.

Octombrie 2007

Pe 8 octombrie, o descoperire importantă s-a făcut în pădurea dintre Râşnov şi Poiana Braşov. Zeci, poate chiar sute de obiecte care aparţineau soţilor Ghinescu-Cioacă zăceau împrăştiate pe covorul de frunze umede. O uniformă de poliţist, exact măsura lui Cioacă, fotografii cu el, cu Elodia, caietul în care avocata scria notiţe despre fiul ei, Patrick. Probele erau alterate.

Stătuseră afară, fuseseră scoase din saci probabil de animale, erau ude. Unele lucruri aveau însă pete de sânge. Sângele Elodiei. Cristian Cioacă a replicat sec: ‘Nu ştiu cum au ajuns acolo…’. De altfel, poliţistul a susţinut tot timpul că soţia lui trăieşte, că, pesemne, şi-a luat lumea în cap, dând vina pe o relaţie extraconjugală pe care aceasta o avea de ceva timp.

Decembrie 2007

În decembrie, poliţistul a acordat un amplu interviu jurnaliştilor de la Libertatea, pe care i-a primit în apartamentul său din Braşov, casă în care se presupune că a ucis-o pe Elodia. ‘Aici am măcelărit-o’, a declarat Cioacă, râzând, arătând spre dormitorul pe care, până nu demult, îl împărţise cu soţia lui.

Tot atunci, el spunea că anchetatorii au transformat cazul într-o ambiţie personală şi că ţin morţis să-l închidă.

Ianuarie 2008

Cioacă ajunge din nou în arest. De data aceasta, în dosarul în care fusese acuzat că a ‘intrat’ fără drept în calculatorul Elodiei şi în e-mailul acesteia.

Februarie 2008

Şederea poliţistului în beciul instituţiei din Braşov, unde, de altfel, lucra, a fost scurtată la Bucureşti, unde Instanţa Supremă l-a pus în libertate. Atunci, Cristian Cioacă nu şi-a mai încăput în piele de bucurie, dând un adevărat spectacol mediatic şi pozând mai ceva ca un fotomodel.

Iulie 2008

În luna iulie, Libertatea a dezvăluit în exclusivitate un secret al lui Cioacă. Acesta îşi găsise la Piteşti, unde se mutase de curând, inclusiv cu serviciul, o iubită, pe nume Mihaela Jugănaru. Două săptămâni mai târziu, poliţistul făcea un gest controversat: cerea în instanţă divorţul de Elodia. Mai mult, solicită ca desfacerea căsătoriei să se facă din vina exclusivă a Elodiei pe motiv că aceasta l-a înşelat.

Septembrie 2008

Specialiştii de la Institutul Naţional de Criminalistică din Bucureşti au demonstrat ştiinţific faptul că, în casa poliţistului Cristian Cioacă, acuzat că şi-a ucis soţia, a avut loc o agresiune.

Ianuarie 2009

Judecătoria a respins cererea de divorţ a poliţistului Cristian Cioacă de soţia sa Elodia Ghinescu, dispărută în august 2007. Întrucât Cioacă nu s-a prezentat la audiere, judecătorii au respins cererea sa, dar acesta poate face recurs în termen de 30 de zile.

Februarie 2009

Judecătoria Braşov a admis cererea de declarare pe cale judecătorească a dispariţiei avocatei Elodia Ghinescu.

Declararea dispariţiei avocatei este o condiţie de fond prealabilă pentru stabilirea pe cale judecătorească a morţii acesteia, însă numai după patru ani de la declararea dispariţiei.

Tot în această lună, procurorii DIICOT Braşov au decis trimiterea în judecată a poliţistului Cristian Cioacă şi a hackerului Adrian Niţu, în dosarul violării corespondenţei prin e-mail a avocatei Elodia Ghinescu, cazul urmând să fie judecat de Curtea de Apel Braşov.

August 2009

La doi ani de la dispariţia soţiei sale, Cristian Cioacă se întoarce la Braşov. Pe 29 august, poliţistul, detaşat în judeţul Argeş, este chemat în faţa procurorilor pentru a fi înştiinţat că împotriva lui a fost declanşată urmărirea penală pentru furt, după ce toate bunurile Elodiei, fosta lui soţie, au dispărut.

Martie 2011

Curtea de Apel Braşov l-a condamnat pe Cioacă la 3 ani de închisoare cu suspendarea executării pedepsei pentru că i-ar fi spart căsuţele de email ale soţiei sale, avocata Elodia Ghinescu, mesaje pe care le-a făcut publice.

Aprilie 2011

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis ca procesul în care poliţistul Cristian Cioacă este acuzat că a spart căsuţele de e-mail ale soţiei sale, avocata braşoveancă dispărută în august 2007, Elodia Ghinescu, să se rejudece de către Judecătoria Braşov.

August 2011

Avocata familiei Ghinescu a depus la Judecătoria Braşov, acţiunea pentru declararea morţii Elodiei Ghinescu.