Romania Azi

Vârsta pensionare femei 2018. Cum se schimbă vârsta de pensionare la femei

Varsta de pensionare femei 2018. Se schimbă vârsta de pensionare pentru femei. Curtea Constituţională a României (CCR) a decis că femeile au dreptul de a-și continua activitatea până la vârsta de 6 5 de ani, vârsta de pensionare la bărbați.

Altminteri, se pune problema unei discriminări pe criterii de gen.

Femeile trebuie să aibă posibilitatea să se pensioneze la aceeaşi vârstă la care se pensionează şi bărbaţii. Este decizia luată, marți, de Curtea Constituţională.

În plus, încheierea contractului de muncă la o vârstă mai mică decât cea a bărbatului încalcă dreptul la muncă al femeii.

Judecătorii CCR au fost sesizaţi cu excepţia de neconstituţionalitate privind legea sistemului unitar de pensii de Tribunalul Bucureşti.

Vârsta pensionare femei 2018. În acest moment, vârsta de pensionare a femeilor este de 60 de ani şi 10 luni, iar ea creşte etapizat, până în 2030, când va ajunge la 63 de ani.

Pentru a decide astfel, Curtea a apreciat că încetarea de drept a contractului individual de muncă pentru femei la o vârstă mai mică decât cea a bărbatului poate dobândi valenţe discriminatorii pe criterii de gen şi încalcă dreptul la muncă al femeii, atât timp cât nu rămâne o opţiune a acesteia să înceteze raporturile de muncă la o vârstă mai mică decât bărbatul, respectiv la vârsta când poate solicita deschiderea dreptului la pensie.

Prin urmare, la vârsta de 63 de ani, femeia trebuie să aibă dreptul de a opta pentru continuarea raportului de muncă până la vârsta la care legea prevede încetarea de drept a contractului individual de muncă şi pentru bărbaţi, respectiv 65 de ani, potrivit ipotezei art.56 alin.(1) lit.c) teza întâi din Legea nr.53/2003”, se arată în comunicat.

Pensii 2018. Decizia este definitivă şi general obligatorie şi va fi comunicată Parlamentului, Guvernului şi instanţei care a sesizat CCR.

pensionare