Romania Azi

Vine furtuna! Incepe de acum! Este cod galben în Ilfov și alte 13 județe

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis miercuri, 6 iunie, noi avertizări nowcasting Cod galben de averse în Ilfov și alte 13 județe situate în zone din Muntenia, Moldova, Crişana şi Transilvania. Se va semnala instabilitate atmosferică, cu vânt puternic și ploi abundente.

Astfel, potrivit meteorologilor, până la ora 15:00, în judeţele Ilfov, Ialomiţa, Prahova, Argeş, Dâmboviţa, Buzău, Cluj, Sălaj, Bistriţa-Năsăud, Maramureş, Suceava, Bacău, Vrancea şi Neamţ se vor semnala frecvente descărcări electrice, averse ce vor atinge şi depăşi 25 – 30 l/mp, grindină de mici dimensiuni şi intensificări de scurtă durată ale vântului.

Iată prognoza meteo pentru perioada 6-17 iunie. Află cum va fi vremea în următoarele două săptămâni. Vezi și prognoza meteo pentru iunie, iulie și august 2018.

Meteorologii anunță caniculă și secetă.

Avertizările de fenomene periculoase imediate (nowcasting) se emit pentru o perioadă de maximum şase ore, menţionează ANM.

Meteorologii au anunțat prognoza meteo pentru iunie, iulie și august 2018. Meteorologii estimează pentru următoarele trei luni o vreme în general frumoasă, chiar caniculară, cu valori termice ce se vor încadra în normele perioadei de vară, în timp ce precipitaţiile vor deficitare, reiese din prognoza de specialitate valabilă pentru intervalul iunie – august, publicată vineri de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM), scrie Agerpres.

Prognoza meteo – iunie 2018

Potrivit prognozei ANM, în luna iunie, temperatura medie lunară a aerului va avea valori apropiate de norma climatologică în regiunile nordice şi centrale, respectiv mai ridicate în restul teritoriului.

Conform măsurătorilor de specialitate, media multianuală lunară pentru prima lună de vară este de 18,3 grade Celsius, raportat la parametrii monitorizaţi în intervalul 1981-2010.

În ceea ce priveşte valorile termice medii, specialiştii ANM estimează, în perioada analizată, valori medii de temperatură între 13 şi 21 de grade Celsius în Moldova, între 15 şi 19 grade în Transilvania, respectiv până la 22 de grade în Oltenia şi Muntenia.

În acelaşi timp, precipitaţiile totale lunare valabile pentru iunie vor fi deficitare în cea mai mare parte a ţării, deci sub media multianuală a perioadei, de 84,5 l/mp.

Cele mai mari cantităţi de precipitaţii sunt estimate în Muntenia – de până la 111 litri/metrul pătrat, Banat (până la 107 litri/metrul pătrat), Transilvania (până la 106 litri/metrul pătrat), Crişana şi Moldova (până la 103 litri/metrul pătrat), Oltenia şi Maramureş (până la 102 litri/metrul pătrat).

Valori medii mai scăzute sunt prognozate în Dobrogea, cuprinse între 23 şi 60 de litri/metrul pătrat.

Prognoza meteo – iulie 2018

În luna iulie, temperaturile medii ale aerului vor fi mai ridicate decât în mod normal, îndeosebi în regiunile sudice, sud-estice şi vestice. Media multianuală valabilă pentru această lună este de 20,2 grade Celsius.

Cele mai scăzute temperaturi medii se vor înregistra în zona Maramureşului şi Transilvaniei (de până la 21 de grade Celsius), iar valori termice medii mai ridicate, de până la 24 de grade Celsius, se vor consemna în Oltenia şi Muntenia.

Tot pe parcusul lunii iulie, cantităţile totale lunare de precipitaţii se vor situa sub mediile climatologice în toate regiunile, deficitul cel mai pronunţat fiind de aşteptat în sud-est şi sud. Media precipitaţiilor pentru luna iulie este stabilită la 77,8 l/mp.

Cele mai mari cantităţi de precipitaţii se vor consemna în Moldova (până la 112 l/mp), Maramureş şi Muntenia (102 l/mp), Transilvania şi Oltenia (până la 100 l/mp. Pe de altă parte, în Dobrogea se vor consemna precipitaţii între 17 şi 59 l/mp.

codgalben