RomaniAzi.net

Efectele paracetamolului asupra organismului

Cel mai des oamenii răcesc în perioada sezonului rece, din cauza fluctuațiilor de temperatură. Și în aceste situații, foarte puțini aleg să meargă la medic după un tratament specializat.

Majoritatea oamenilor se tratează acasă, folosind auto – medicația. Iar pe lista de medicamente preferate în asemenea situații se află paracetamolul. În condițiile în care folosești acest medicament rar și în doze mici acesta nu are efecte adverse asupra organismului.

Dar dacă alegi să te tratezi cu ajutorul lui de foarte multe afecțiuni, fără îndrumarea de specialitate, riști să-l faci chiar toxic. Din cauza abuzului de paracetamol îți poți pune în pericol funcția hepatică.

Cel mai des se ajunge la situații grave care au la bază folosirea în exces a acestui medicament pentru că el nu are nevoie de prescripție medicală. Supradozele se întâmplă și pentru că este un medicament destul de ieftin.

Partea bună este că paracetamolul ajută organismul în cazul inflamațiilor și că nu produce sângerări interne. În plus acesta poate fi administrat inclusive pe stomacul gol, lucru imposibil în alte situații. De obicei medicii recomandă 500 de miligrame pentru fiecare 4 ore, dar doar sub îndrumarea medicului.

Această cantitate este suficientă pentru un adult, dar destul de aproape de limita de sus a normalului, lucru care poate să ducă la un consum excesiv. Așa se face că acesta este principalul motiv al funcției hepatice proaste în Statele Unite ale Americii.

Există cazuri în care acest medicament nu poate să fie administrat. Printre acestea se numără de exemplu durerile musculare. Paracetamolul face parte din categoria de medicamente ce pot trata durerile mici sau medii, nu și pe cele mai profunde, cum sunt cele ale mușchilor.

Îl poți folosi însă dacă suferi din cauza durerilor de cap, dacă ai febră ușoară, dar să nu te aștepți că paracetamolul te va ajuta în cazul durerilor mai grave.

Nu depăși doza recomandată de medic pentru că acest lucru se poate sfârși într-un mod ireversibil. Dacă utilizezi paracetamolul în combinație cu alcoolul riști să-ți expui sănătatea ficatului sau pe cea a rinichilor.

Doza recomandată pentru adulți este de 6 pastile într-o zi, iar pentru copii care nu au depășit încă vârsta de 12 ani, reprezintă 4 pastile, neapărat la sugestia medicului.De asemenea, trebuie să mai știi și faptul că paracetamolul este un medicament util pentru o perioadă mai scurtă de timp și nu este indicat să-l folosești pentru tratamentele mai lungi.

În cazul în încare nu vei respecta regula dozei optime, riști să dezvolți probleme precum ulcer bucal, migrene repetate des, erupții cutanate, probleme cu circulația sangvină, hipertensiune, ficatul afectat, distrugerea rinichilor, probleme ale sistemului gastrointestinal, greață, febră, dureri de burtă și nu numai.

Acest lucru nu înseamnă că trebuie să eviți acest medicament, ci pur și simplu că e nevoie să fii atent pentru că anume îl folosești, cât de des o faci și când terini utilizarea lui.

În plus, medicii chiar îl recomandă atunci când anume de el este nevoie, așa că mergi pe mâna medicului atunci când ești răcit, ai puțină febrp sau o durere mai ușoară.