RomaniAzi.net

Beneficiile ouălelor asupra organismului

În trecut, ouăle se aflau pe lista neagră din cauza nivelului lor ridicat de colesterol. Mulţi doctori nu recomandau consumul ouălor din cauza colesterolului, care este dăunător sănătăţii, dar asta s-a dovedit a fi încă una din multele concepţii false larg răspândite.

Ouăle sunt printre puţinele alimente ideale pentru sănătatea noastră, ele conţinând proteine, vitamine, minerale şi antioxidanţi care pot fi benefice pentru multe întrebuinţări.

În ultimul timp, medicii recomandă consumul a 2-3 ouă pe zi pentru a vă îmbunătăţi starea de sănătate. Dacă aveţi nevoie de mai multe informaţii pentru a afla beneficiile consumului zilnic de ouă, parcurgeţi acest articol până la capăt.

1.Ouăle reduc riscurile mai multor tipuri de cancer
Dacă aruncăm o privire la jurnalul căutărilor privind studiile celor mai întâlnite tipuri de cancer, aflăm că riscul celor mai des întâlnite tipuri de cancer la sân poate fi prevenit cu 18% prin consumul zilnic de ouă.

Mai mult, ouăle conţin o mulţime de aminoacizi, vitamine şi minerale care echilibrează nivelurile de estrogen, care pot reprezenta de multe ori o cauză a cancerului la sân.

2.Reduc pericolul afecţiunilor cardiovasculare
Ouăle conţin până la 40g din concentraţiile de HDL-colesterol şi LDL-colesterol, care pot preveni mai multe tipuri de boli cardiovasculare. Există şi specialişti care susţin idea că ouăle cresc nivelul colesterolului din sânge, cu toate că asta nu este valabil: corpul are capacitatea de a-şi regla singur nivelul de colesterol, iar cantitatea maximă de LDL-colesterol este produsă în limitele admise de organism.

Acest lucru a fost stabilit printr-un studiu al Centrului Biomedical din Louisiana. Studiul a fost realizat pe 152 de persoane care sufereau de obezitate, acestea fiind împărţite în trei grupuri.

Primul grup nu a avut voie să consume nimic la micul dejun, cel de-al doilea grup a consumat 2 ouă, în timp ce ultimul grup a servit doar puţină pâine. Rezultatele au fost uimitoare: grupul care consumase ouă a pierdut cu 72% mai mult din greutatea corporală şi cu 35% din grăsimea abdominală, fără a exista fluctuaţii ale nivelurilor de colesterol.

Valorile ridicate ale acizilor graşi din omega-3 care se găsesc în ouă pot reduce de asemenea şi nivelul de trigliceride, ducând la stoparea a numeroase probleme cardiovasculare.

3.Îmbunătăţesc vederea
Ouăle sunt bune pentru vedere datorită cantităţilor mari de vitamina A, luteină şi zeaxantină. Vitamina A este importantă pentru văz şi ne ajută să distingem mai bine în întuneric. Luteina şi zeaxantina sunt antioxidanţi puternici care ne protejează împotriva afecţiunilor radicale asupra vederii, ajutând chiar şi la prevenirea unor probleme legate de imaginaţie şi de clarviziune.

4.Protejează creierul
Ouăle conţin colină, un nutriment esenţial pentru buna funcţionare a creierului. Colina este un neurotransmiţător care direcţionează stimulii către creier, iar carenţa de colină poate avea efecte negative asupra memoriei şi a funcţionării creierului în general.

5.Încetinesc procesul de îmbătrânire
În conformitate cu situaţia din Germania, consumul regulat de ouă poate reduce procesul de îmbătrânire şi în acelaşi timp ajută la prevenirea celor mai multe tipuri de cancer de piele. În componenţa ouălor se găsesc pigmenţi naturali pe bază de caroten, care împiedică accelerarea îmbătrânirii pielii.

Totuşi, pentru a profita la maxim de efectele lor, ouăle trebuie consumate fierte, deoarece altfel se conservă o cantitate mai mare de carotenoizi, care s-ar pierde dacă ouăle ar fi pregătite în alte moduri.

6.Reduc riscul malformaţiilor congenitale
Ouăle conţin 0,7 mg vitamina B9 (acid folic) care este recomandată, de obicei, femeilor gravide pentru că reduce riscul malformaţiilor congenitale şi previne afectarea sistemului nervos al fătului. Ouăle sunt una dintre sursele cele mai bogate în vitamina B9, de aceea e nevoie să daţi gata câteva pe zi.

6.Ajută ficatul, pielea şi părul
Gălbenuşul de ou conţine proteine şi sulf, care ajută la revitalizarea părului tern şi sensibil şi îmbunătăţeşte aspectul porilor şi al pielii. De asemenea, conţin şi lecitină, substanţă care ajută ficatul în procesul de detoxificare şi îmbunătăţeşte digestia.

7.Susţin lupta împotriva kilogramelor
Dacă doriţi să scăpaţi de câteva kilogramele, nu trebuie să vă atingeţi de ingredientele cu un indice glicemic scăzut şi trebuie să consumaţi mai multe ouă. Ouăle vă ajută să vă domoliţi mai repede poftele şi vă determină să mâncaţi mai puţin, făcând să dispară acele kilograme în plus din zonele mai încăpăţânate.

8.Menţin sănătatea oaselor
Ouăle sunt bogate în vitamina D şi în calciu, esenţiale în structura oaselor şi a dinţilor. Potrivit cercetărilor, calciul şi proteinele lucrează împreună pentru a păstra nivelurile normale ale calciului şi pentru a menţine constante procesele metabolice de la nivelul oaselor.

Vitamina D conţinută în ouă, care se formează în mod normal prin expunerea la soare, este esenţială în numeroase procese interne ale organismului.

După cum aţi observat, ouăle sunt un aliment fundamental pentru sănătate şi nu vă vor afecta aspectul fizic, după cum se credea înainte. Sunt bogate în multe vitamine esenţiale în reglarea proceselor interne şi care ajută la buna funcţionare a întreg organismului.

De aceea specialiştii ne recomandă să consumăm 2-3 ouă pe zi, cu excepţia celor care suferă de diabet sau de afecţiuni cardiace, caz în care consumul necesar ar fi de 3 ouă pe săptămână.