RomaniAzi.net

Ciorba sau supa – preparate sănătoase, pline de nutrienți

De obicei, ca să beneficiem de cât mai multe vitamine, minerale, acizi grași și alte substanțe nutritive, consumăm mai multe alimente sau după caz, chiar suplimente alimentare.

Dar vin medici și nutriționiști să ne explice că putem să consumăm un singur fel de mâncare pentru a beneficia de tot cee ace avem nevoie. Așa se face că medical nutritionist Mihaela Bilic ne spune că până în acest moment ciorba este cel mai bun aliment pe care îl putem consuma.

De aceeași părere sunt și alți medici, din mai multe țări care au studiat efectele ciorbei asupra stării de sănătate. Vestea bună este că aceasta are o mulțime de rețete pe care le putem face inclusive acasă ca să știm exact ce anume conține aceasta.

Trebuie doar să profităm de fiecare moment în care o putem consuma pentru că este poate cel mai sănătos aliment posibil. În plus, ciorba face cumva parte din cultura culinară a românilor, așa că nu avem de a face cu un aliment necunoscut și neobișnuit pentru stomacul nostru.

Din păcate însă acest fel de mâncare este gătit din ce în ce mai rar din cauza preparatelor din alte bucătării care au pătruns foarte ușor în casele noastre.

Acesta este un aliment util mai ales în cazul copiilor, dar și al bătrânilor sau al oamenilor care suferă de diferite afecțiuni.

Ba chiar mai mult, acest fel de mâncare a ajuns să fie mult mai folosit în alte țări decât în România. Spre exemplu în Franța cina se numește souper, pentru că la această masa se mănâncă numai o supă, cât mai simplă și mai ușoară pentru organism.

La el se procedează și în unele restaurante pentru că se crede că o singură porție de supă este tocmai bună pentru restabilirea organismului după sau înainte de o zi grea de muncă.

Și pe meleagurile noastre ciorbele erau folosite mai ales la țară pentru masa de prânz, dar nu numai. Gospodinele știu că doar folosind o ciorbă bine gătită pot sătura atât copii cât adulții.

Dar dacă ar fi să privim cioba din punct de vedere nutritive, aceasta chiar este un fel complet și complex. Aceasta are în primul rând puterea de a ne hidrata.

Și în plus, ciorba conține extrem de puține calorii, și poate fi totuși sățioasă. Conțează desigur și ce anume pui în ea.

Pentru că dacă vorbim despre smântănă sau despre diferite grăsimi, lucrurile nu mai stau la fel.

Trebuie să alegi mai ales variantele care au carne slabă și sănătoasă, multe legume, verdeață. Acestea, dar și cele mai acre sau mai dulci, mai rare sau mai dese, nu trebuie să îți lipsească din meniul zilnic.

În plus, mamele tinere vor fi de acord că acesta este un mod simplu prin care își pot hrăni copii cu legume din belșug. La fel de bune sunt supele și pentru bătrânii care au mai multe probleme de sănătate.

Ciorbele și supele ne țin sătui pentru o perioadă mai lungă de timp, spre deosebire de cazurile în care alegem să consumăm produsele în alte forme. Dacă o vei mânca alături de un ardei iute, vei avea doar de câștigat.