RomaniAzi.net

Posibile boli cauzate de înțepăturile de țânțari

Țânțarii sunt o adevărată bătaie de cap imediat cum apar. Aceștia ne înțeapă și lasă iritații și respective piele roșie. Dar acesta este un scenariu frumos, pentru că se cunosc cazuri în care din cauza țânarilor ne putem îmbolnăvi de boli cu adevărat grave.

Aceste tipuri de țânțari trăiesc din fericire mai mult în zonele tropicale. Bolile care au la bază implicarea țânțarilor se transmit în majoritatea cazurilor prin sânge.

Ei se pot hrăni cu sângele unei persoane infectate și apoi pot duce bacteria mai departe. Țânțarii răspândesc atât de multe boli pentru că aceștia pot să se deplaseze pe raze foarte mari, de zeci de kilometri.

Cele mai periculoase sunt femelele pentru că acestea ingerează sângele din care apoi iau proteinele cu care își hrănesc ouăle. Lor le este foarte ușor să înțepe pur și simplu oamenii indiferent dacă sunt sănătoși sau bolnavi.

Statisticile despre numărul de persoane care suferă din cauza înțepăturilor provocate de țânțari și mai apoi de boli sunt îngrijorătoare. Așa se face că peste un million de oameni în fiecare an cedează în fața malariei. Această maladie se transmite prin mușcătura de țânțar.

În primă fază virusul ajunge în ficat iar după aproximativ 10 zile bolnavul începe să aibă stări de rău precum febră, frisoane, dar și alte stări caracteristice unei răceli banale.

Pentru mai multe explicații și mai ales un tratament urmat cu atenție este necesară vizita la un medic epidemiolog. Un alt virus periculos este Zika. El se transmite în special prin înțepătura țânțarilor Aedes aegypti și Aedes albopictus.

Din păcate, așa cum de fapt se întâmplă în majoritatea cazurilor această înțepătură trece neobservată.

Dar în momentul în care persoana afectată începe să dea primele semne ale intrării în contact cu acest tip de țânțari, această are dureri de cap, febră, erupții pe piele, și chiar dureri de ochi.

Această stare însă poate duce la boli care afectează sistemul nervos sau bebelușii, în timpul sarcinii, în cazul femeilor însărcinate.

Încă nu există niciun tip de vaccin pentru această înțepătură, așa că specialiștii le recomandă celor care ajung în America de Sud să ia toate măsurile necesare ca să prevină orice neplăcere.

În aceeași ordine de idei femeile însărcinate sunt sfătuite să evite zonele de risc.

Febra galbenă este numele unei alte boli care apare de pe urma înțepăturilor de țânțari. Virusul se instalează în organism între 3 și 6 săptămâni iar după aceea încep să apară și primele simptome.

Acestea sunt ca și în restul cazurilor: febră puternică, dureri de cap, amețeală, vomă, dureri de stomac. Pentru această boală nu există un tratament, așa că singura soluție salvatoare în acest moment este vaccinul.

Țânțarii pot să transmit chiar și virusul West Nile. Primele semne apar cel mai târziu după o perioadă de 14 zile. Acestea sunt durere de cap, febră, greață, vărsături, frisoane sau chiar convulsii.

Ca în foarte multe cazuri, și în această situație semnele pot să treacă neobservate iar boala să nu fie tratată la timp. Așa că pentru a evita pericolele pentru sănătatea ta, cel mai bine este să te interesezi inclusive despre detalii despre impactul insectelor din zona unde mergi.