RomaniAzi.net

Analize medicale recomandate înainte de începerea scolii

În general, analizele medicale nu sunt obligatori, totuși mai multe școli din România recomandă o serie de analize bacterilogice ca să poată preveni și evita eventuale îmbolnăviri în masă.

Atâta timp cât copii de la grădinițe și chiar și cei din ciclul primar au sistemul imunitar încă în formare, ei se pot îmbolnăvi mult mai repede, mai ales după o pauză lungă precum este vacanța de vară.

Datorită acestor analize părinții pot demonstra fapul că puii lor sunt sănătoși și nu reprezintă un pericol pentru colegii lor. Medicul de familie este cel care îți poate pune la dispoziție adeverința medical și avizul epidemiologic. Dar numai după ce copilul face mai multe controale speciale.

Primul document asigură despre faptul că elevul are o dezvoltare normal pentru vârsta și pentru restul caracteristicilor lui. Cel de al doilea arată dacă elevul are sau nu semne de o potențială boală transmisibilă.

Este foarte bine să ducem copilul la medic pentru analize deoarece în acest fel vom reuși să îl protejăm de eventuale infecții virale și nu numai. Spre exemplu, examenul coproparazitologic are drept scop descoperirea existenței paraziților intestinali precum giardia, oxiuri, limbrici, tenie și alții.

În acest sens se verifică materialele fecale. La rezultatele acestei analize se va putea observa prezența sau absența prazitului și dacă este necesar, abundența lui în organism. Analiza este recomandată pentru că foarte mulți dintre copii pot să aibă acești paraziți în organism fără simptomele clinice specifice.

Și în acest fel, le-ar putea fi mult mai ușor să îi infecteze pe cei din jurul lor, atât pe copii, cât și chiar pe adulți. Pritre altele coprocultura poate scoate la iveală și prezența bacteriilor patogene, desigur dacă acestea există în corp.

În cazul în care analizele vor avea un rezultat negative, medical va face o antibiogramă ca să descopere care dintre antibiotice este cel mai potrivit pentru cel mic. Cel mai mult riscă să se îmbolnăvească de parazitoză oamenii care au un system imunitar mai șubred.

Un alt control recomandat de medici este și exsudatul nazofaringian. În urma acestui examen sunt adunate secrețiile pe care le fac faringele și cavitatea nazală. După aceea specialistul realizează culture pe mai multe medii și în acest fel, dacă e nevoie, indentifică dacă este nevoie, agenții patogeni.

În acest fel se pot descoperi mai multe bacterii, dar printre cele mai importante se pot enumera următoarele. Streptococul de grup A care este responsabil pentru apariția otitelor sau a faring-amigdalitelor. Mai trebuie menționat și pneumococul.

Acesta poate determina infecții destul de grave în cazul celor mici, spre exemplu sinuzită, otită, chiar pneumonie sau meningită. Stafilococul auriu este bacteria care determină infecțiile căilor respiratorii superioare sau ale pielii.

Meningococul are legătură mai ales cu formele grave de meningită. În afară de aceste teste mai poți să duci copilul și la verificarea vederi sau a auzului. De asemenea, recomandată mai este și vizita la cabinetul stomatologic, analizarea coloanei vertebrale, și desigur verificarea greutății și a înălțimii.

Se mai cunosc și cazuri în care medicii recomandă și teste pentru rezistența la efort. De regulă, acestea se fac în momentul în care se eliberează și adeverința medicală.