RomaniAzi.net

Sindromul ochilor obosiți – Cum ne afectează vederea statul în fața ecranelor

Ochii sunt în general foarte sensibili, iar acest lucru devine și mai evident din cauza folosirii în exces a dispozitivelor care au luminozitate puternică. Lumina emanate de telefoane, laptopuri sau tablete, în ele mai multe cazuri ne afectează vederea.

Din cauza luminii albastre suntem foarte des obosiți, avem senzația permanentă de iritație, iar din cauza acestor simptome nu ne mai putem desfășura activitatea în condiții normale.

Studiile specialiștilor au niște rezultate care ar trebui cel puțin să ne pună pe gânduri: ne petrecem în fiecare zi câte 11 ore folosind telefonul mobil, dar și alte electronice.

Măcar un adult dintr-un grup de 3 persoane ajunge la acest număr îngrijorător de ore. Unii dintre ei fac acest lucru pentru că meseria le este de așa natură, în timp ce unii pur și simplu pierd vremea pe internet și nu numai.

În special telefoanele mobile pentru că sunt commode și foarte lejer de folosit, sunt cu noi peste tot: atunci când ne relaxăm, când suntem în oraș, când mâncăm sau chiar atunci când dormim.

Ba chiar mai mult, tot statisticile spun că într-o zi obișnuită, ne îndreptăm privirea spre ecranul telefonului mobil de aproximativ o sută de ori.

Din cauza tuturor acestor modificări ce au apărut de-a lungul timpul, a apărut și o afecțiune legată de aceste obiceiuri, cunoscut sub numele de ”sindromul ochilor obosiți”.

Acest discomfort apare după ce folosim telefonul mobil pentru mai mult de 2 ore consecutiv. Din cauza luminii de la ecranele dispozitivelor noastre simțim nu doar oboseală, ci mai avem și somnul foarte prost și agitat.

Specialiștii spun că acest fel de lumină este chiar mai periculos decât lumina ultraviolet. Dacă vom folosi dispozitivele cu această lumină, riscăm să ne punem în pericol, pe termen lung, capacitatea de a vedea.

Mai ales tinerii obișnuiesc chiar să adoarmă cu telefonul în pat. Ei motivează gestul respectiv pentru că au nevoie de telefon dimineață, pentru alarmă.

Folosim telefoanele și în timpul orelor de serviciu, sub forma ceasului deșteptător, uneori mai citim în scop recreational și chiar atunci când gătim folosim teleafone pentru inspirație sau pentru urmărirea atentă a rețetelor.

La fel de afectați, mai exact între 50 și 90% dintre cei care folosesc calculatoarele sunt afectați de aceeași lumină albastră. Sindromul ochilor obosiți nu mai este de mult timp un capriciu, el a devenit o problem reală, mai ales după toate cercetările și statisticile desco9perite de specialiști.

Această problemă este cu atât mai gravă cu cât oameni simpli se plâng din ce în ce mai mult de efectele care apar după folosirea îndelungată a dispozitivelor electronice.

Din fericire, spe deosebire de multe afecțiuni, acest sindrom are simptome clare datorită cărora poți lua măsuri cât mai repede. În primul rând vorbim despre oboseala fizică, care duce inevitabil la lipsa concentrării la birou, dar și a productivității.

Tot la birou observăm o scădere a eficienței, iar pe de altă parte se întâmplă scăpări uneori chiar grave, care pot pune în pericol loul de muncă în multe cazuri.

Unii oameni afectați se mai pot plânge și de spasme oculare sau de roșeață în jurul ochilor. Din cauza tutror acestor semne, pe termen lung se poate instala cataracta sau chiar degenerescența musculară care are legătură direct cu vârsta.