RomaniAzi.net

Diferența dintre palpitații și aritmie

Pacienții afectați spun că palpitațiile nu înseamnă nimic altceva decât bătăi de inimă foarte puternice, sau bătăi puternice în zona pieptului. Uneori această senzație se simtă inclusive la nivelul gâtului. De cele mai multe ori, palpitațiile nu provoacă probleme grave pe termen lung, ci chiar trec de la sine.

Există însă și cazuri mai grave când acestea duc la afecțiuni ale glandei tiroide precum hipertiroidism sau la aritmie cardiacă.

Printre cele mai cunoscute cauze ale palpitațiilor se numără efort, consum excesiv de cafea, nicotina, stresul și anxietatea, momentele de panică, deshidrtarea, sarcina sau în general schimbările hormonale, dar și medicamentele luate mai ales fără recoandare de la un specialist.

Palpitațiile nu trebuie ignorate sau neglijate în momentul în care există o boală cardiacă, aritmie, factori de risc ce pot la un moment dat să ducă la boli de inimă. Dacă știi deja că suferi din cauza unei boli cardiace este nevoie să mergi în mod regulat la medic, chiar și pentru un control de rutină.

Tot la medic, sau chiar la serviciile de urgență trebuie să apelezi mai cu seamă atunci când palpitațiile sunt însoțite și de amețeală, slăbiciune, dureri puternice de cap, leșin, transpirație în exces, și nu numai.

Pentru a fi sigur că nu ești expus unor boli de inimă de nevoie să îți fac la anumite perioade de timp mai multe analize complete de sânge, teste de urină, teste de stres, monitorizarea ritmului cardiac pentru cel puțin 24 de ore.

Tratamentul are legătură în special cu cauzele din care apar palpitațiile. În primul rând poate să fie vorba despre stilul de viață pe care îl avem, mai ales despre viciile precum fumatul și cafeaua.

Un pas foarte important este să renunți sau măcar să reduce aceste obiceiuri pentru că acestea te vor scuti de multe probleme. Pe de altă parte aritmia înseamnă bătăi anormale ale inimii, indiferent dacă vorbim despre cele mai rapide, mai lente sau în general, despre cele neregulate.

Din păcate, unii oameni nici nu își dau seama imediat că suferă din cauza acestei boli. Dar o vizită timpurie la medic este mai mult decât necesară. Aritmia este de mai multe tipuri, printre care se numără tahicardia, atunci când inima bate mult mai repede decât în mod normal.

Apoi urmează și bradicardia, situație în care inima bate mult prea lent, sub 60 de bătăi pe minut. Fibrilațiile atriale sunt atunci când bătăile inimii nu sunt regulate. Printre cauzele din care apar aritmiile sunt cardiopatia ischemică, leziunile, valvulare, hipertiroidie, insuficiență respiratorie, embolie pulmonară, consumul de alcool sau tutun.

Cele mai importante simtome ale aritmiilor sunt scăderea sau creșterea tensiunii arteriale, oboseala, dispneea, amețeala sau leșinul. Aritmiile în general sunt periculoase. Acestea sunt clasificate în funcție de locație. Cele atriale sunt mai puțin periculoase decât cele ventriculare.

Dacă acestea nu sunt tratate complet, la timp, pot să apară cheagurile de sânge care pot provoca foarte ușor un atac cerebral. Aritmiile ventriculare pot să ducă chiar și la pierderea vieții întrucât ele sunt provocate de scăderea bruscă a fluxului de sânge în organism.