RomaniAzi.net

Motivul pentru care ne roadem unghiile

Roaderea unghiilor este în general un tic nervos, characteristic, în special persoanelor introvertite, care nu își pot manifesta sentimentele, mai ales pe cele de furies au de nemulțumire. Necesitatea de a scăpa de aceste sentimente se manifestă prin mai multe feluri, unul dintre acestea fiind și roaderea unghiilor.

Este un comportament mai mult involuntar, iar dorința persoanei afectate de a scăpa de el nu mai este suficientă.
De cele mai multe ori, acest obicei foarte contestat apare încă din anii copilăriei. Din fericire, acest obicei se pierde în negura timpului odată cu înaintarea în vârstă.

Și totuși, studiile spun că o treime din adulții din toată lumea are acest obicei. Onicofagia nu are legătură doar cu aspectul estetic. În timp, aceasta devine o tulburare comportamentală cu o serie importantă de consecințe.

Acest obicei, pe termen lung poate afecta în mod fizic starea de sănătate, dar și viața social a persoanei care suferă de acest tic. Spre exemplu unele persoane își pot roade unghiile până la sânge. În acest fel sunt afectate cuticulele.

Iar unghiile, pentru că sunt roase tocmai din carne, nu arată deloc bine. Așa pot să apară foarte ușor diferite tipuri de infecții care să afecteze unghiile. De asemenea, și gura poate să acumuleze bacterii în urma contactului gură – unghii. Apoi, mai pot să existe și probleme la nivelul dinților, tot din această cauză de frecare a unghiilor cu dinții.

Mai grav este atunci când apar diferite ciuperci în alte zone ale corpului de la apparent banalul ros de unghii.
O altă consecință foarte gravă este și respirația îngreunată, care apare mai ales dacă din greșeală este înghițită o bucățică de unghie.

Și într-un final, poate să apară depresia din cauza că oamenii afectați sunt conștienți de problema lor, dar mai știu și că nu au cum să o remedieze singuri. Pentru început este necesar ca persoana să își dea seama exact de motivele care stau la baza acestui comportament distructiv.

Printre principalele motive se numără plictiseala, oboseala, îngrijorarea, stresul și nu numai. În unele cazuri unghiile mai sunt roase chiar și de foame.

Este necesară o ocupație care să te țină ocupat sau de exemplu poți apela la guma de mestecat, care te va împiedica măcar pentru o perioadă să îți mai rozi unghiile. Dacă această soluție nu este una potrivită pentru tine, atunci poți apela la substanțele amare care nu te vor mai lăsa să îți bagi degetele în gură.

Le poți cumpăra din farmacii sau din magazinele naturiste și sunt din fericire potrivite și pentru cei mici pentru că nu au efecte adverse de niciun fel. De asemenea le poți pregăti și în condiții de casă, pentru mai multă siguranță. Pelinul este o planta foarte potrivită.

De asemenea, prin casă poți purta mănuși subțiri din bumbac care te vor opri din roadere unghiilor. Ceaiurile care calmează organismul îngeneral, sunt foarte eficiente pentru că te vor scăpa de stările de anxietate.

La fel de utile pot să mai fie și mingile anti stress pentru momentele în care ai nevoie să te calmezi.