RomaniAzi.net

Posibile motive ale lipsei de concentrare

Din ce în ce mai multă lume nu se mai bucură de un somn odihnitor pe timpul nopții, dar nici de foarte multă concentrare pe timpul zilei. Aceste stări pot să aibă legătură cu mai multe lucruri cum ar fi o depresie, o anemie, mai multe boli cum ar fi diabetul, probleme la nivelul glandei tiroide.

Într-o variantă mai fericită, oboseala continua și aceste lipsuri înseamnă doar mai multă oboseală acumulată.

Lipsa somnului și cea a concentrării pot să aibă legături și cu alți factori precum deshidratarea. Atunci când nu consumi destulă apă la un moment dat te simți obosit și slăbit.

Și din acest motiv nici nu te mai poți concentra. O variantă simplă este ca atunci când apar primele semne de oboseală să bei apă.

Concentrarea apare și din cauza stresului prelungit.

Acest lucru se întâmplă și din cauza faptului că este afectat centrul cognitive, care este o parte a creierului, de obicei responsabilă pentru viteza de reacție dar și pentru putere de concentrare.

Apoi în aceeași măsură lipsa concentrării are legătură cu ceea ce cunoaștem sub denumirea de ADHD, afecțiune caracteristică celor mici, dar întâlnită și în cazul adulților.

Aceasta nu înseamnă altceva decât lipsa atenției a puterii de concentrare.

ADHD are în jurul vârstei de 7 ani și este o combinație între prea multă activitate și comportament dezordonat. Apare apoi și nervozitatea, lipsa odihnei, oboseala de după activitatea fizică sau de după vorbitul rapid pentru o perioadă mai mare de timp.

În mod inevitabil, și depresia stă la baza unui somn neliniștit și a unei concentrări slabe. Emotiile pe care le trăim, gândurile pe care le avem, își pun amprenta asupra organismului, dar și asupra minții noastre.

Astfel, persoanele diagnosticate, sau nu, cu depresie, vor simți cum nu mai au deloc energie și nici nu vor fi capabile să își termine cele mai simple și banale activități.

Pentru a înlătura cât de cât efectele depresiei cei afectați pot să facă în fiecare un set de exerciții fizice. În 30 de minute vei reuși să-ți faci organismul să eliberele endorfine, așa zisele molecule ale fericirii.

Combinate cu exercițiile sunt potrivite și meditațiile, yoga sau banalele plimbări lungi și liniștite în aer liber.

În rezultat, persoana care va introduce această schimbare, se va simți chiar mai optimist. Și nu în ultimul rând, pentru tratarea sau măcar pentru monitorizarea stărilor de depresie e nevoie de consultarea unui specialist în domeniu.

Oboseala și incapacitatea de a te concentra pot să fie în strânsă legătură cu unele boli metabolice precum diabetul sau hipotiroidismul. În același sens nici valorile glicemiei nu vor mai fi la fel. Aceste boli vin la pachet cu o stare de oboseală puternică și continua.

Mai ales în cazul hipotiroidismului, atunci când glanda tiroidă nu va mai fi în stare să producă foarte mulți hormoni. De asemenea, se vor mai întâlni și episoade de lipsă a poftei de mâncare, mai multe infecții, părul și unghiile fragile, acumularea kilogramelor în exces.

Atunci când pentru mai multe nopți la rânddormi mai puțin de 7 ore, se instalează în tot organismul oboseala, atât la nivel fizic cât și la nivel psihic sau emoțional.