RomaniAzi.net

Povestea Iuliei, care a părăsit Capitala, pentru un vis din copilărie. Nimeni n-a crezut în ideea ei

Ceramica de Colți, transformată într-un brand local. Este visul unei tinere din București, stabilită de patru ani la Colți, care și-a propus ca anul acesta să înființeze o școală de olărit ca pe vremea bunicilor.

Iulia Sîrbu este stabilită de patru ani la Colți, iar anul trecut a înființat Centrul de Artă Aluniș. După ce a văzut cât de apreciate sunt meșteșugurile și tradițiile autohtone de turiștii care au trecut pragul centrului de artă dar, din păcate, nepromovate atât de mult de localnici, tânăra din Colți a decis să reînvie obiceiurile locului. Astfel, pentru 2021, Iulia Sîrbu are în plan deschiderea unei școli de olărit.

”Deși în privința olăritului, al ceramicii, Buzăul are o tradiție milenară, centrele de ceramica de aici, din păcate acum sunt stinse ca activitate. Soluția noastră: ”școala de olărit de la Colți”, a spus, la Focus News, Iulia Sîrbu.

Proiectul tinerei urmărește înființarea unui atelier de olărit, deschis ca spațiu de lucru artiștilor în regim de rezidență și școală.

”Aici vom oferi cursuri, workshop-uri, ateliere de olărit vizitatorilor și copiilor. Artiștii ceramiști români vor putea crea, lucra și transmite mai departe doritorilor arta olăritului și ceramicii în ansamblu”, a spus Iulia.

Visul tinerei merge mai departe și își propune ca, în câțiva ani, obiectele făcute la Colți să devină un brand local.

”Sperăm ca în câțiva ani să putem vorbi cu mândrie despre “ceramica de Colți”. În acest sens lucrăm la recrearea unei linii identitare a patrimoniului cultural local, documentat, în privința ceramicii, proiect derulat în parteneriat cu Muzeul Județean Buzău și care va reprezenta “baza de lucru” a tot ce se va crea la Colți. Dorim ca acest loc să devina un obiectiv turistic în sine. Obiectele de arta care se vor crea aici vor fi promovate împreună cu moștenirea local culturală printr-o serie de expoziții în țară, în mediu online și introduse în circuitul comercial”, a explicat Iulia Sârbu.

Citeste continuarea aici.