Romania Azi

Becul ecologic, “ucigasul tacut” care se gaseste in casa oricarui roman! Cu ce trebuie sa le inlocuim ca sa nu ne imbolnavim?

Lumina noastra cea de toate zilele ne poate face mult rau. O spun specialistii care au descoperit ca unele becuri ne pot afecta retina si creierul, din cauza substantelor chimice pe care le contin.

Cei mai predispusi sunt copiii, dar si adultii daca petrec mult timp in lumina artificiala.

Ce becuri ar trebui sa punem in casa pentru a nu ne imbolnavi, vedeti in minutele urmatoare.

De la Edison incoace, oamenii de stiinta au reusit sa descopere formule mult mai eficiente pentru ca noi sa avem lumina.

Astfel, au fost inventate becul cu filament, cel cu incandescenta, becul economic si ledul.

Chiar daca pe piata gasim o multitudine de modele, trebuie sa stiti ca unele corpuri de iluminat contin substante atat de toxice, ca ne-ar putea imbolnavi grav.

Onut Atanasiu – profesor de fizica: “Vorbim despre becurile cu gaz care, conform cercetarilor ar avea particule fine, vapori de mercur si care sunt periculoase pentru corpul uman”.

Un bec poate contine intre 3 si 5 grame de mercur. Medicii spun ca metalul greu ar putea fi cauza migrenelor si a starilor de anxietate pe care deseori le resimtim!”, a explicat dr. Valentin Boldea.

“Pot fi periculosi pentru organism, afectand ficatul, rinichii, sistemul nervos si fiind responsabile de aparitia unor forme de cancer”, explica specialistul.

“Exista la momentul actual pe piata becuri cu incandescenta, dar care nu ar mai trebui sa fie, din cauza eficientei scazute a acestora.

Exista pentru iluminatul exterior lampi cu vapori de mercur, cu vapori de sodiu 6:53 + 6:59 mai nou exista iluminatul cu led care este un iluminat foarte eficient, din punctul de vedere al consumului energetic”, a declarat conf. Dr. ing. Gelu Gurguiatu – decanul Facultatii de Automatica, Calculatoare, Inginerie Electrica si Eletronica.

Dincolo de problemele de sanatate pe care ni le-ar putea crea becurile, acestea sunt si foarte scumpe, iar unele se strica mai repede decat ne-am astepta.

“Eu cred ca la momentul de fata becurile cu led sau sursele de lumina cum le numim noi vor capata teren din ce in ce mai mult, datorita eficientei de 200 de ori mai mare decat la becurile cu incandescenta”, sustine Gelu Gurguiatu.

Onut Atanasiu – profesor de fizica: “Un bec contine practic filament si acel gaz, gaz din interiorul becului.

Nu vorbim despre becurile vechi, ci despre becurile fluorescente care o perioada intre 3000 si 15 000 de aprinderi, cum se pune. De ce este o variatie asa de mare? Pentru ca ele sunt usor de stricat in momentul in care variaza tensiunea si ar putea sa se arda”.

Ca sa evitam vizitele la medic, specialistii ne recomanda sa petrecem cat mai mult timp… la lumina naturala.

 

loading...

Redactia RomaniaAzi

1 comment

  • Lumina naturala si becuri traditionale, asta cred eu ca e solutia. Alea cu led palpaie non-stop. Ti-e si frica sa le pui. Asa ca … am becuri traditionale. Sunt gen veioza, ce-i drept, pentru ca asa e modelul pentru lustra-candelabru pe care mi-am cumparat-o eu anul acesta, dar … sunt becuri traditionale. Au 20 W si, insumate, dau 60 W toate. N-au tubul de la filament incarligat, ci tubul e drept, simplu. Toate cele 3 becuri consuma, cred, cat un bec tradiional de 60 W, ca sa nu incarce reteaua si sa bubuim toti din bloc. Ziua e lumina naturala, seara aprind becurile (60W) si … asta-i confortul. Lustra-candelabru e superba, insa. Am pus-o pe Diana-Florina Turcanu, pe Facebook. Ma vedeti acolo, pozata, cum stateam asta-vara prin casa, la 30 grade. E si candelabrul. Si dulapul si patul pe care mi le-am cumparat. Diana

Most discussed